Rygge: Hørte to passasjerer snakke om «bombe»

Ryanairs fly fra Rygge til Manchester søndag kveld ble evakuert etter at passasjerer hørte medreisende snakke om «en bombe». Det hele var resultat av en misforståelse, konkluderer politiet.

Flyet skulle ha reist til Manchester klokken 18.55, men avgangen ble først utsatt, og senere ble flyet tømt for passasjerer. Politiets bombegruppe gjennomsøkte flyet søndag kveld, uten å gjøre funn.– Bombegruppa med hunder har gjennomsøkt flyet. Flyet og håndbagasjen til de to passasjerene er klarert. Nå gjenstår det å sjekke bagasjen til alle passasjerene, sa politiets innsatsleder på stedet, Anders Strømsæther, til NTB.Like før midnatt kunne politiet opplyse at situasjonen var avklart, og at hendelsen hadde bakgrunn i en misforståelse.– Etter avhør av vitner og de innbrakte, konkluderer politiet med at situasjonen er resultat av en misforståelse. Ingen funn på flyplassen. De to innbrakte er sjekket ut av saken og blir nå dimittert av politiet, skrev politiet i Østfold.Kranglet på toalettØst politidistrikt opplyser til NTB at det var to menn, en fra Sri Lanka med spansk pass og en fra Kongo med britisk pass, som ble innbrakt av politiet.– Det har vært en krangel mellom to utenlandske menn på et toalett, og ordet bombe ble nevnt. Passasjerer reagerte også på andre ting, sier Strømsæther.Ryanair satte opp et nytt fly til Manchester sent søndag kveld, mens passasjerene også fikk tilbud om å booke om til en annen flygning eller å få igjen penger for turen.Kamp i Manchester avlystDet var passasjerene på den planlagte avgangen 18.55 som varslet kabinpersonalet etter å ha overhørt det de oppfattet som en mistenkelig krangel. Kapteinen i flyet varslet deretter politiet.Hendelsen oppsto kun timer etter at Premier League-kampen mellom Manchester United og Bournemouth ble avlyst fordi en mistenkelig gjenstand ble funnet på stadion. Det er ikke fastslått at dette var bakgrunnen for at ordet «bombe» ble nevnt.– Det er nærliggende å tro at hendelsen på Old Trafford kan ha ført til misforståelsen, men dette er ikke noe vi kan stadfeste, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til VG.DramatiskDen planlagte avgangen til Manchester ble først utsatt til klokken 20, men 35 minutter senere kom beskjeden om at politiet hadde besluttet å evakuere flyet. Væpnet politi sto utenfor flyet da passasjerene kom ut.– Vi satt i flyet i 30 minutter til vi fikk beskjed over høyttaleren om at vi måtte ut på grunn av sikkerhetsårsaker, sier passasjer Awa Jallow til NTB. Hun forteller at de fikk sjekket passene før de måtte gå gjennom sikkerhetskontrollen igjen.– Da roper de opp en mann og arresterer ham. De tar armene hans bakover og setter håndjern på ham, sier hun.Rygge flyplass ble ikke evakuert som følge av hendelsen, og de øvrige avgangene fikk gå som normalt søndag kveld.


Les også