– Brexit er gode nyheter for Norge

Ólafur Ragnar Grímsson, Islands president gjennom 20 år, deler ikke uroen mange føler etter britenes nei til EU. – Dette er gode nyheter for vår del av verden, sier han.

Publisert 27. juni 2016 kl. 13.25
Oppdatert 27. juni 2016 klokken 13.26
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 197 ord

– Dette endrer fundamentalt den geopolitiske situasjonen i vår del av verden. De nordatlantiske nabolandene får en ny rolle: Når Storbritannia forlater EU, vil vi se et triangel som dekker en stor del av kloden: Grønland, Island, Færøyene, Norge – og nå Storbritannia. Det er bare å se på en globus, så ser en det, sier Grímsson til Klassekampen.Han fremholder at nordområdene bare blir viktigere og viktigere.– Arktis, eller det høye nord, får en stadig mer sentral rolle. Det handler om handel, diplomati, råvarer og flere andre felt. Vi blir ikke bare viktigere i en europeisk kontekst, men i en global sammenheng, sier den erfarne statslederen.Han mener brexit skaper en sjanse våre land ikke har råd til å la gå fra seg.– Avgjørelsen britene tok, skaper et momentum, og vi må sørge for å skape et system for tett samarbeid, mener den islandske presidenten.Han mener også brexit vil gjør EFTA mye mer relevant.– Det er selvsagt opp til britene hva de vil velge, men dette kan gjøre at EFTA-partnerne får en viktigere rolle enn i de forutgående tiårene. Norge og Island kan på en helt ny måte arbeide for at dette skal tjene oss, sier han. (©NTB)