De største taperne i oljeindustrien

Nå er arbeidsinnvandrerne de største taperne i oljekrisen.

Næringsliv

I Rogaland ligger den registrerte ledigheten på rundt 11 prosent både for vestlige- og ikke-vestlige innvandrere. Det er en firedobling for førstnevnte gruppe på fire år, og over tre ganger landsgjennomsnittet i befolkningen, melder DN. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank Stavanger, tror det er store mørketall. Han antar at mange av som melder seg hos Nav er østeuropeiske bygg- og anleggsarbeidere. - Mitt inntrykk er at innenfor olje og gass reiser mange utlendinger fort hjem hvis de mister jobben, sier Knudsen. Totalt er knappe 37.000 stillinger varslet kuttet i norsk oljebransje siden nedturen begynte, ifølge en kuttliste ført av Truls Oma Erichsrud i DNB Markets. - Hvis leverandørindustrien skal bygges kraftig ned, er det ikke rart om noen også må reise ut av landet, sier direktør for industripolitikk Knut Sunde i bransjeorganisasjonen Norsk Industri, til DN.Han er ikke overrasket over at mange utlendinger ryker ut i kuttrundene.- Både operatørene og leverandørene har opplevd en betydelig arbeidsinnvandring de siste årene. Da er det naturlig at en del av dem som kom, reiser hjem nå, sier Sunde.

Nyheter
Næringsliv
Energi