<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nødlån skal garantere for sikkerheten under OL

Brasil regjering går god for et nødlån tilsvarende sju milliarder kroner til delstaten Rio de Janeiro.

    Publisert 22. juni 2016 kl. 07.52
    Oppdatert 22. juni 2016 klokken 07.53
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 211 ord
    Kristus Frelseren, eller Cristo Redentor på portugisisk, er en av flere store Jesus-statuer, denne er plassert på fjelltoppen Corcovado i Rio de Janeiro i Brasil. Statuen ble reist i 1931 og er 39,6 meter høy medregnet sokkelen.

    Pengene skal hjelpe til for at selstaten kan betale for infrastrukturprosjekter og sikkerheten under OL i august.Rios finansielle krise truer med å sette deler av offentlig service ut av spill under OL. Blant annet fryktes for det for stans i kollektivtrafikken. Omkring en halv million utenlandske besøkende er ventet til byen under arrangementet 5. – til 21. august.Rios borgermester, Eduardo Paes, sier at Brasils krise ikke skyldes OL, samt at byens økonomi er bra, i motsetning til delstatens.– Vi betaler våre lønninger i tide, vi reduserer vår gjeld og vi holder våre investeringsløfter. Byen går godt, og det gjør også OL, sier Paes.– Hvis delstaten Rio er i krise, så er det ikke det OLs skyld. Det skyldes andre forhold.Sikkerheten under lekene, både for deltakere og publikum, er lagt i hendene på delstatens militærpoliti.Delstatsguvernør Francisco Dornelles erklærte økonomisk unntakstilstand sist fredag. Inntektene svikter grunnet hard resesjon og lavere oljepris.Delstaten står kun for 6,5 prosent av OL-utgiftene. De resterende 93,5 prosent står byen for.I delstaten går det mot et dundrende budsjettunderskudd på nærmere 50 milliarder norske kroner.Lærere har streiket siden mars, og delstatens ansatte har fått lønninger utbetalt med store forsinkelser. Det samme gjelder pensjonistene.Brasil opplever harde økonomiske tider. I årets første kvartal krympet bruttonasjonalproduktet med fem prosent sammenlignet med 2015. (©NTB)