Bruken av droner tar av i Norge

Drone av typen Phantom 2 Vision, med kamera. Droner er svært populære blant folk som liker å ta bilder fra høyden, men ikke alle har tillatelsen som trengs til å bevege seg i luftrommet. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Salget av droner tyngre enn én kilo har nå passert 35.000 i Norge. I tillegg til å ta fine bilder fra lufta kan droner gjøre alt fra innkjøp til å utføre nødhjelp på våre vegne.

– Helt personlig venter jeg bare på at noen lanserer en drone som kan male huset for meg, sier Anders Martinsen til NTB.Han er leder i bransjeorganisasjonen for ubemannede luftfartøyer, UAS Norway. Med tanke på at selskaper allerede utvikler droner som kan vaske husfasader og utføre småjobber på taket, kan det hende han ikke behøver å vente så lenge på en flygende, hjelpende hånd.UAS Norway har over 800 medlemmer, alle kommersielle aktører. I tillegg kommer en eksplosiv utvikling i markedet for hobbyoperatører:– Det er solgt mer enn 35.000 droner i Norge siden 2009. Dette er dokumenterte tall fra importører. Det gjelder droner i vektklasser over én kilo, så det inkluderer ikke leketøysdingser. Det er nok bare begynnelsen, sier Martinsen.Fra ovenForeløpig vil mange hevde at den norske dronebruken domineres av fotografering og film fra oven. Forsikringsselskaper og politi bedriver inspeksjon og åstedsbefaring, eiendomsmeklere og PR-firmaer viser fram det de tilbyr fra fugleperspektiv.– Alt fra privatpersoner til store profesjonelle selskaper bruker droner til datainnsamling og dokumentasjon. Energiselskapene bruker det til å inspisere infrastruktur, reineiere kontrollerer reinflokkene sine, letemannskaper kan søke etter savnede personer og mange entreprenører bruker droner for å dokumentere utvikling og fremdrift på anlegg. Den norske oljeindustrien henger litt etter, men der er det stort potensial for bruksområder, sier Martinsen.Flere bruksområder er under utvikling. Den 10. juli skapte amerikanske Flirtey historie da selskapet leverte mat med drone fra en 7-Eleven i Reno hjem til en lokal adresse. Den selvstyrte dronen firte ned pakken med kyllingsandwich, smultringer, kaffe og drikke da den kom fram til kunden.Regler og rammerSelv om mye er nytt og spennende med dronene er både Luftfartstilsynet og UAS Norway betenkt med tanke på norske brukeres mangel på kunnskap og godt dronevett:– Når de hører at selskaper vil bruke droner til å levere pizza på døra og øl på stranda, da syns folk det er artig og positivt. Men dette er ikke leker, det er luftfartøyer. Det er regler og rammeverk for hva som er lov, og vi ser flere eksempler på at disse ikke følges, sier Martinsen, og viser til en egenopplevd hendelse i sommer, der en drone sirklet like over badende på stranda og fotograferte dem:– Det var mye nærmere enn de 50 meterne som er lov. Dronen ble brukt for nær folk og uten samtykke fra dem som var i nærheten. Vi vil ha en nasjonal dugnad for å skape en holdningskampanje slik at operatører blir mer ansvarlige og folk mer bevisst på sine rettigheter.Norsk luftromSom følge av utviklingen ble det 1. januar innført nye forskrifter for førerløse luftfartøy.– Det er strenge regler for hvor nær folk, dyr og bygninger man kan fly, det er også områder som er forbudt å fly i, som vernede naturområder og områder nær flyplasser og folkemengder. Mange bryter nok disse reglene, bevisst eller ubevisst.Martinsen tror det er lenge igjen før Norge får faste leveranser fra post eller butikk i tettbygde strøk, det vil kreve mange endringer i regelverket.– Da har jeg mye større tro på løsninger med levering av medisiner og nødvendig utstyr til grisgrendte strøk eller områder som av ulike grunner ikke kan nås på annen måte. Norge har mye luftrom og mange muligheter. (©NTB)