Dette tar knekken på unge lakselus

Forskere har funnet ut at lakselus som nettopp har festet seg på fisken, tåler ferskvann svært dårlig.

Lakselus. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX.
Næringsliv

Ferskvann har fra før blitt brukt i behandling mot såkalt amøbegjellesykdom. Opphold i ferskvann kan også ha svært god effekt på lus som mulig har festet seg på laksen, skriver Havforskningsinstituttet.– Vi utførte flere forsøk der vi undersøkte hvor lenge lakselus overlever i ferskvann i alle stadier etter at de har festet seg på en fisk. Resultatet viser tydelig at lusen tåler ferskvann dårligst i perioden rett etter at den har festet seg på fisken, sier Frode Oppedal, forsker ved Havforskningsinstituttet .Forskerne mener et ferskvannsbasseng i toppen av merdene, for eksempel i toppen av snorkelen til en snorkelmerd, kanskje kan ha dødelig effekt på unge lus som nylig har festet seg til fisken. Voksne lus kan overleve i ferskvann i flere uker. (©NTB)

lakselus
oppdrettsnæringen
Nyheter
Sjømat
Næringsliv