Du kan spare opptil 90 prosent på medisiner

Apotek. Hyller med diverse medisiner. Apoteket. Smerte. Smertestillende midler. Medisin. Piller mot feber og forkjølelse. Reseptfrie medikamenter. Reseptfri paracet. Pinex. Legemiddel. Legemidler mot sykdom. Syk. Farmasi. FOTO: SCANPIX

Det er stor prisforskjell mellom kopi- og originalmedisiner på apoteket.

I mange år har det blitt laget kopilegemidler, og det blir stadig flere av dem, forteller VG.Bytte på apoteket ble innført i 2001. Det betyr at du får valget når du skal hente ut medisinen din på apoteket: Vil du ha originalpreparatet, eller en billigere kopimedisin? Legemidler har patent i 12 -15 år.Når patentet løper ut, kan alle lage billigere kopier. I 2015 ble det solgt legemidler for 23,3 milliarder kroner på norske apotek.Legemiddelverket forteller avisen at Norge sparer omlag halvannen milliard på dette i året.– Dette fører til at vi kan behandle flere, men bruke mindre penger. Vi har blitt flinkere til å bruke kopimedisiner. Rabatten på kopimedisiner er i noen tilfeller over 90 prosent, sier Madsen.– Velger du det billigste alternativet på apoteket, som veldig ofte er kopimedisin, sparer du gjennomsnittlig 60 prosent basert på disse ti legemidlene. Hvis man ser på hvor mye billigere det har blitt siden det kom kopimedisiner på markedet, er det 80 prosent billigere, sier direktør i næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, til VG.