Mæland ga toppverv til ex-regjeringskollega

Næringsminister Monica Mæland (H) kan ha vært inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) til ny styreleder i Statkraft, mener jussprofessor.

Næringsliv

For tre uker siden ble Olav Fjell erstattet av Widvey som styreleder for Statkraft. Ifølge NRK ønsket ikke Fjell selv å gå av. Til kanalen sier han at næringsministerens begrunnelse var at hun ønsket en styreleder med en «annen profil».Fra 2013 og fram til jul var Mæland og Widvey regjeringskollegaer, men næringsministeren mener hun ikke var inhabil da Fjell ble erstattet.– Dette er ikke en relasjon som dekkes av forvaltningslovens regler for habilitet. Og er heller ikke i nærheten av grensen for det. Hvis jeg er i tvil om det så er det vanlig å kontakte lovavdelingen i Justisdepartementet. Slik tvil var det ikke i denne saken, og derfor har de ikke vært kontaktet, sier Mæland.Widvey sier til NRK at hun og Mæland har fått et nært forhold etter mange år sammen i politikken.Jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo er en av Norges fremste eksperter på statlig eierskap. Hun er kritisk til framgangsmåten i saken.– Mæland burde absolutt sørget for en nærmere habilitetsvurdering før hun gjorde dette. Dersom hun og Widvey har et nært personlig forhold, vil jeg mene Mæland er inhabil og sannsynligvis ikke burde foretatt utnevnelsen, sier hun. (©NTB)

statkraft
monica mæland
Nyheter
Næringsliv