Norske gründerpenger forsvinner til Sverige

Det er full strid i den norske venturebransjen.

Ivan Kverme
Næringsliv

Rett før sommeren ble det lansert et forslag til skatteinsentiver for tidligfaseinvestorer. Trekløveret som står bak forslaget er ifølge Finansavisen Abelia, Foreningen for Innovasjonsselskaper og Norsk Venturekapitalforening. Rapporten som lå til grunn for forslaget er ført i pennen av Villeman Vinje i Ny Analyse.Et av argumentene for et skatteinsentiv er kapitaltørken som rammer unge vekstselskaper i Norge.Tall fra Eurostat viser at Norge har mindre penger til ventureinvesteringer enn både Sverige, England, Finland og Danmark. Ifølge Finansavisen gjelder tallene investeringer som prosent av bruttonasjonalproduktet.Venture-veteran Rune Rinnan gikk hardt ut mot Argentum i Finansavisen lørdag. «Argentum jobber i dag i praksis ikke innenfor venturekapital. Det er nesten ikke til å tro», uttalte Rinnan.Kommunikasjonssjef Ingibjörg Meyer-Myklestad i Argentum mener kritikken er uriktig.- Så langt i år har vi blant annet investert i to norske venturefond. Ved utgangen av 2015 hadde vi kommitert rundt 2,5 milliarder kroner til norske venturefond. Argentums portefølje sto for 9,5 prosent av alle investeringene i slike fond i Norge i 2015, sier Meyer-Myklestad til Finansavisen.Kapitalen tar imidlertid ikke hensyn til landegrensene, slår Finansavisen fast. Det at man investerer i norske fond er ingen garanti for at pengene investeres i norske selskap.Tall fra Argentum viser at kapitalen fra venturefond gjerne ville til Sverige i 2015. Av investert beløp gikk 10 prosent til norske bedrifter og 38 prosent til svenske bedrifter, skriver Finansavisen.- For få norske fond er ikke problemet. Det bekrefter fundraising-statistikken for Sverige og Norge. Utfordringen er at pengene som hentes inn i Norge går ut av landet og investeres i blant annet Sverige og Danmark, avslutter Ingibjörg Meyer-Myklestad.

argentum
grunder
abelia
Nyheter
Næringsliv