SV vil gjøre videregående skole obligatorisk

SV foreslår å gjøre videregående skole obligatorisk for alle opp til 18 år. En dårlig idé, mener Elevorganisasjonen.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.
Næringsliv

SVs programkomité la forrige uke fram et førsteutkast til nytt arbeidsprogram for perioden 2017-2021. Der går komiteen inn for å gjøre videregående skole obligatorisk fram til elevene fyller 18 år.– Før var det mange jobber man kunne ta uten fagbrev eller studiekompetanse, men de blir stadig færre. Spørsmålet vi har stilt oss, er om vi egentlig lurer ungdom hvis vi sier de har en fremtid uten videregående opplæring, sier Nicholas Wilkinson, en av de ti i programkomiteen, til NTB.Han understreker at all komiteen er usikre på forslaget, men at et stort flertall ønsket å fremme det rett og slett for å få det diskutert.Wilkinson sier et argument som taler for obligatorisk skole, er at skolen da må ta et større ansvar for elevene.– Da vil skolene få et enda større ansvar for å følge opp hver enkelt elev så de ikke faller fra. Det gir dem et større ansvar for å sikre en undervisning som gjør at elevene gjennomfører, sier han.– Samtidig ser vi at et viktig argument mot obligatorisk skole, er mange rett og slett ikke er motivert for skole i den alderen, og at det er klokere å la dem få gjøre noe annet og at de kanskje ta videregående senere i livet, sier Wilkinson.At programkomiteen velger å sende ut forslag som de selv er så usikre på, er en del av en ny strategi for økt deltakelse og debatt i SV, forteller Wilkinson.Elevorganisasjonen er likevel blant dem som oppfordrer SV til å skrote forslaget.– Vi ønsker ikke at videregående skal være obligatorisk, av den enkle grunn at skolen ikke er for alle, sier leder Sylvia Lind til NTB.Hun peker på at drop out-prosenten i videregående skole i dag er høy, og mener den vil bli enda høyere med tvang.– Vi må heller jobbe med å rette opp den svikten som gjør at så mange dropper ut av skolen i dag, sier hun.Høyre vender også tommelen ned for forslaget.– Å gjøre videregående obligatorisk er en altfor enkel løsning på utfordringen med drop out. Løsningen er ikke å tvinge de unge til å gå der, men å tillate alternative løp og en mer variert skole, sier Høyres skolepolitiske talsmann Henrik Asheim. (©NTB)

videregående utdanning
sv
høyre
Nyheter
Næringsliv