EØS kan bli midlertidig løsning for britene

Men det blir neppe varig. 

Næringsliv

Den «norske» modellen vil neppe komme på bordet som en varig løsning for Storbritannia. Men den kan bli aktuell i en overgangsfase, tror eksperter.– Det snakkes nå mer og mer om at EØS, eller noe som er nesten likt EØS, kan bli tatt i bruk som en overgangsmodell for Storbritannia, sier Pawel Swidlicki i tankesmia Open Europe.Han mener det vil bli utfordrende og tidkrevende for britene å finne ut hvilket forhold de skal ha til EU på sikt.– Men i mellomtida kan noe à la EØS bli en mulighet for Storbritannia, sier Swidlicki.Svarer dårlig på kraveneOpen Europe har nylig gjort en egen analyse der det konkluderes med at EØS ikke vil fungere som noen varig modell for britene.Den viktigste grunnen er at EØS-avtalen svarer dårlig på de spørsmålene som sto i sentrum for kampanjen for å få Storbritannia ut av EU. Kravet var større kontroll over innvandringen, større suverenitet, kutt i de økonomiske bidragene til EU og kutt i kostnadene som EU-reguleringene påfører britiske bedrifter. Det er krav som ikke vil bli møtt hvis Storbritannia får en tilsvarende tilknytning til EU som Norge, mener Swidlicki.Han framhever den frie bevegeligheten av personer innad i EU og EØS som det viktigste ankepunktet.– Norge har faktisk større innvandring fra EU og EØS per capita enn Storbritannia, påpeker analytikeren.HyllevareNår en EØS-lignende løsning likevel kan bli aktuell i en overgangsfase, er det fordi dette er en avtaleform som allerede er «hyllevare».– Det vil redusere usikkerheten og sikre tilgang til markedet, noe som er veldig viktig for bedrifter i Storbritannia, sier Swidlicki.

eøs
storbritannia
europa
eu
Nyheter
Næringsliv