EU vil ikke godkjenne norsk øko-laks

Økologisk laks fra Norge kan ikke merkes som økologisk i butikkhyllene i EU. Grunnen er at Norge og EU ikke har klart å bli enige om økologireglene i landbruket.

Næringsliv

– Dette er en uheldig situasjon der konsekvensene over tid kan bli for store for deler av de norske aktørene, og vi jobber nå med å finne en løsning på denne situasjonen, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).EUs økologiregelverk trådte i kraft allerede i 2009, men er ennå ikke tatt inn i EØS-avtalen.Grunnen er at Norge ønsker tilpasninger på landbruksområdet, noe det så langt ikke er oppnådd enighet om.Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) vil ta opp saken med den ansvarlige EU-kommissæren i september. Samtidig varsler fiskeriministeren at han vil ta opp saken med Island, som også ønsker tilpasninger i regelverket.Det var bransjenettstedet iLaks som først skrev om problemene.– Det er ikke importstans, for produsentene får fortsatt selge fisken sin inn til EU. Problemet er at de ikke lenger får merket den, sier Marit Rein i Norges sjømatråd til iLaks.Sjømat Norge ber om et hastemøte med regjeringen.– Dette er alvorlig. Det står økologisk laks i merdene i Norge til en verdi av over én milliard kroner, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark.

per sandberg
laks
lakseeksportør
økologisk mat
Nyheter
Sjømat
Næringsliv