EUs fjøskrav rammer laksen

Norge stritter mot EUs krav til økologisk sauehold, noe som kan stanse eksporten av økologisk laks.

Foto: Scanpix
Næringsliv

Lakseproduksjonen følger EUs økokrav, men den kan likevel bli rammet på grunn av brudd innen norsk saueproduksjon, skriver Dagens Næringsliv.Norske sauebønder bruker spaltet fjøsgulv for å spa møkka lettere unna, men EU mener at heldekkende gulv er bedre for dyra. Den norske saueproduksjonen går derfor imot reglene for det økologiske merket, noe som kan ramme mer enn bare fårekjøttet.Ifølge Sjømat Norge er det snakk om økologisk laks for én milliard kroner som kan miste merket dersom Norge ikke implementerer EUs regelverk.– Det er uakseptabelt at Norge som verdens største eksportør av økologisk laks er i ferd med å bli utestengt fra sitt viktigste marked fordi vi ennå ikke har klart å tilpasse oss de europeiske kvalitetskravene til økologisk matproduksjon, sier administrerende direktør i Salmar, Leif Inge Nordhammer.Så langt har både Frankrike og Storbritannia har sluttet å importere norsk økologisk laks.– Vi mister markedsadgang på løpende bånd, sier Nordhammer.I september skal landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) møte EUs landbrukskommissær for å diskutere saken. (©NTB)

laks
økologisk
økologisk mat
Nyheter
Sjømat
Næringsliv