Iranske myndigheter bekrefter at atomforsker ble henrettet

Iranske myndigheter bekrefter at atomforskeren Shahram Amiri har blitt henrettet.

Fra samtalene om det iranske atomprogrammet i Genève. Reuters / Reuters
Næringsliv

– Shahram Amiri ble henrettet for å ha delt statshemmeligheter med fienden, sa Gholamhossein Mohseni Ejeie, Irans juridiske talsperson, til reportere i Teheran søndag.Amiri forsvant etter en pilegrimsreise til Mekka i 2009. Han hevdet at han ble bortført av CIA-agenter og satt under «intenst, psykologisk press for å avsløre følsomme opplysninger» til etterretningstjenesten, men USAs regjering har hele tiden avvist at atomforskeren ble bortført.The New York Times hevder Amiri var en agent som ga CIA verdifulle opplysninger om Irans atomvåpenprogrammer.Forskeren returnerte til Teheran i 2010, men ble pågrepet etter hjemkomsten og satt fengslet i Iran i flere år før han ble henrettet.Det var Amiris familie som først meldte om henrettelsen, etter at kroppen hans ble levert til familiens hjemby med merker etter tau rundt halsen.

iran
atomforsker
Nyheter
Næringsliv