Norsk forsikringstopp fikk politiet på døra

Politiet tok utlegg i hus og eiendommer hos Tide Forsikring-­topp Jan Endresen, som hadde ­garantert for over 30 millioner i ­selskapet som har tapt 200 millioner.

Siv Dolmen

Tide Forsikrings rådyre satsing på salg av forsikringer for Lloyds har kostet aksjonærene rådyrt etter at selskapets emisjon i 2011 kollapset og kjøpet av Nemi havarerte. Likviditeten har vært presset og selskapet har levd fra hånd til munn, skriver Finansavisen.Årsregnskapene for de fire seneste årene viser over 200 millioner i underskudd, og til tross for konvertering av gammel gjeld hadde de fortsatt 48 millioner i aksjonærlån på toppen av banklån på 9 millioner. Da Tide 29. juni avholdt generalforsamling, hadde øvrig gjeld eksplodert til 83 millioner.På toppen av den kraftige gjeldsøkningen har selskapet slitt med syv ubetalte inkassosaker. De to siste kravene er kommet i år og er på henholdsvis 145.500 kroner til sin tidligere revisor, BDO, og 140.313 kroner til kredittopplysningsselskapet Bisnode.- Vi er et oppstartsselskap og har hatt noen utfordringer med hensyn til likviditet. Imidlertid bedres denne vesentlig i løpet av 2016. Flere av anmerkningene er gamle og ikke slettet. De to fra BDO og Bisnode delbetales det på, sier daglig leder Jan Terje Hestås til Finansavisen.Betalingsproblemene er kommet til tross for at Hestås sier at Tide er tilført 15,3 millioner kroner i ny kapital hittil i 2016.Pengene er blitt lånt inn med en klausul som har gjort at de ble konvertert til aksjer på generalforsamlingen sammen med mange av de andre kreditorene i Tide Forsikring.Østberg sa neiOversikten over fordringshavere viser at rally-pappa Morten Østberg, som totalt har satset 17 millioiner på Tide, har det største kravet med 13 millioner kroner. I likhet med nest største eier, Mansour Ousati, ble ikke han med på Tide-ledelsens ønske om konvertering.- Jeg konverterte ikke mitt krav til aksjer fordi lånet har god avkastning og sikkerhet, sier Østberg, og understreker at han sikter til garantiene der styreleder John Arthur Olafsen, daglig leder Jan Terje Hestås og produktsjef Jan Endresen har avgitt private garantier på over 30 millioner kroner hver.Jan Terje Hestås og Jan Endre­sen sier de ikke bekymrer seg for garantien de har gitt, men for ­Endresen skapte det problemer i desember 2013.- Både politi og kemner troppet opp på døren hjemme hos meg. De valgte ikke å gå på Olafsen eller Hestås, men bare meg fordi jeg hadde eiendom. De tok utlegg i hus og hytter, sier Endresen til Finansavisen.- Men det løste seg, og etterpå beklaget de opptrinnet, sier han.Finansavisen finner du her!