Stiglitz: - Forsøkte å undergrave oss

Den kjente økonomen og nobelprisvinneren Joseph Stiglitz har trukket seg fra granskingen av Panamas finanssystem, som ble startet etter Panama Papers-avsløringene.

Næringsliv

Begrunnelsen er at granskingen vanskeliggjøres av hemmelighold og manglende åpenhet.– Det er utrolig hvordan Panamas regjering forsøkte å undergrave oss, sier Stiglitz til nyhetsbyrået Reuters.Både han og den sveitsiske anti-korrupsjonseksperten Mark Pieth trakk seg fra granskingskommisjonen fredag. Begge hevdet at regjeringen i Panama ikke lenger kan garantere at kommisjonens rapport vil bli offentliggjort.Regjeringen opplyser på sin side at Stiglitz og Pieth trekker seg på grunn av «interne uenigheter». Kommisjonen ferdigstilte en foreløpig rapport i juli, og de fem gjenværende medlemmene vil fortsette arbeidet.De såkalte Panama-dokumentene stammer fra et advokatfirma i Panama og ble offentliggjort av en ukjent kilde tidligere i år. En lang rekke medier har gjennomgått dokumentene og funnet mange tilfeller av skatteflukt og informasjon som tyder på hvitvasking av penger i skatteparadiser.Pieth sier det blant annet finnes beviser for hvitvasking av penger fra barneprostitusjon i Panama-dokumentene. (©NTB)

joseph stiglitz
panama papers
Nyheter
Næringsliv