Tjener store penger på rumensk landbruk

Nordmenn har tjent store penger på å investere i oppkjøp av billig landbruksjord i Romania, skriver Nationen.

Kvinne inspiserer avlinger - Foto: AP
Næringsliv

Det norske investeringsselskapet North Bridge eier 40.200 dekar landbruksjord på to ulike steder i Romania. Selskapet begynte å investere i Romania i 2008, og investorer som har vært med fra starten, har hatt en avkastning på 30 prosent, opplyser selskapet til Nationen.North Bridge er et Kypros-landbruksselskap som eier jord i Romania gjennom flere underselskap. Selskapet dyrker blant annet mais, hvete, bygg og solsikker.I en EU-rapport fra 2015 kom Romania på førsteplass over steder der det foregår såkalt landran, det vil si at store aktører kjøper opp jordområder fra småbønder til en svært lav pris. Nå oppfordrer den rumenske regjeringen landets småbønder til ikke å selge jord til utlendinger.– Eierskap til jord er blitt et svært betent politisk tema. Industrijordbruket har blitt mer omfattende og mer profesjonelt etter at Romania kom med i EU. Subsidiene er årsaken, sier Tomas Dinu, dekan ved Universitetet for agronomi i Bucuresti, til Nationen.– De store har høy produktivitet. Men det har en sosial pris. Det er grundig dokumentert at de stedene der store aktører eier mesteparten av jorda, også er de stedene med der det er mest fattigdom, sier han. (©NTB)

romania
Nyheter
Næringsliv
Landbruk