Mattilsynet: Lakselus fortsatt et betydelig problem

Det finnes ingen «quick fix».

Publisert 20. sep. 2016 kl. 14.55
Oppdatert 20. sep. 2016 klokken 15.09
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 175 ord
Oppdretterne greier i stor grad å holde lusenivået under maksimumsgrensen med de nye metodene, men baksiden er at mange fisk dør eller blir skadet av gjentatte og belastende behandlinger, skriver Mattilsynet i en pressemelding tirsdag. Ifølge tilsynet var lakselusnivået i oppdrettsanleggene på landsbasis i sommer og tidlig høst noe over nivået på samme tid i fjor. Samtidig varierer lakselusnivået fra fylke til fylke og mellom ulike områder i hvert fylke. De største forskjellene fra i fjor på samme tid er at nivåene i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal i år er langt lavere, mens nivået i enkelte områder i Sør-Trøndelag utpå høsten er blitt dramatisk høyt.- Dårligere velferd og fortsatt høyt smittepress på vill laksefisk viser at lakselusproblemene i oppdrettsnæringen fremdeles er betydelige. Selv om det ikke finnes enkle eller raske løsninger må oppdretterne legge mer vekt på forebygging og tilpasning til fiskens biologi, sier Mattilsynets avdelingsdirektør for fisk og sjømat, Elisabeth Wilmann, i en kommentar.
Lakselus var blant mange temaer da Hegnar.no møtte Ola Braanaas i første episode av vår nye serie «Lakseoppdretterne». Se episoden her.