Øystein Olsen - Foto: Scanpix

Prøver å holde igjen kronen

Sentralbanksjef Øystein Olsen indikerer at det fortsatt er en viss sannsynlighet for at renten settes ned. Økonomer tror det gjøres for å holde valutamarkedet i sjakk.

Norges Bank besluttet torsdag å holde renten uendret å 0,50 prosent.Økonomer tror ikke sentralbanken vil kutte renten mer, men mener den gjør alt den kan for å unngå at valuta­markedet skal slå seg til ro med at bunnen er nådd, skriver Dagens Næringsliv.- Jeg tror ikke hovedstyret ønsker å senke renten mer, sier sjeføkonom i hedgefondet Nordkinn, Bjørn-Roger Wilhelmsen, til avisen, og tror muligheten for nok et kutt er lagt inn utelukkende for å forsøke å holde valutamarkedet noenlunde i sjakk og hindre at kronen styrkes for mye.Rentebanen indikerer en 20 prosents sannsynlighet for et kutt i desember, og Wilhelmsen mener dette er den maksimale forsikringen sentralbanken kan ta ut mot at kronen styrkes for mye.- Hovedstyret har lagt inn så stor sikkerhetsmargin som det kan. Med forutsetning om at det ikke ønsker å senke renten mer, så kunne det ikke ha lagt rentebanen lavere, sier sjeføkonomen.Også sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, mener ifølge avisen at det er vanskelig å finne igjen argumentene for ytterligere rentekutt i sentralbankens øvrige kommunikasjon torsdag.- Det er litt rart at det er en diskrepans mellom det rentebanen signaliserer og det budskapet som presenteres i rapporten og under pressekonferansen. Det er litt vanskelig å motivere en sannsynlighet for en rentesenkning. Jeg tror det speiler at man vil forsøke å motvirke en for sterk reaksjon i kronen på dagens beskjed, sier Blomgren til DN.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også