: – Vi hadde lyst å drive med matproduksjon, og da særlig sjømat. Men inngangsbarrieren for å begynne med laks i Norge var alt for høy, sier Vegard Moltubakk til Finansavisen.25 åringen fra Haddal på Sunnmøre er daglig leder for WA Fish Farmers, som kontrollerer tilapia-oppdretteren Golden Tilapia Farmers.Satser i GhanaSammen med familien og noen lokale investorer på Sunnmøre har han de siste årene jobbet med å få til oppdrett av ferskvannsfisk i Ghana.Moltubakk hadde noen familevenner som presset på for å utrede forretningsmulighetene i landet og av flere grunner endte de med å se på tilapia-oppdrett.– Oppdrett i Lake Volta var spennende. Inngangsbarrierene er lave. Veksthastigheten på tilapia er åtte måneder. På laks er det 20-24 måneder, alt etter hvordan du regner på det, sier han og fortsetter:– Så er det kostnaden til å få lov å drive oppdrett. Her hjemme snakkes det om priser på 100 millioner i andrehåndsmarkedet for en konsesjon. For å komme gjennom alle instansene i Ghana så er det snakk om kanskje 200.000 kroner for å få på plass alle tillatelser, forklarer han.Liv lagaEtter å ha snakket med vennene i Ghana og gjort research fra Norge dro følget fra Sunnmøre på studietur. To ganger. Da så de at næringen slet med høye produksjonskostnader målt mot de ledende oppdrettsregionene på verdensbasis. Men markedet i Vest-Afrika for slik fisk var fruktbart og de naturgitte forutsetningene for tilapia-oppdrett i innsjøen var tilnærmet perfekt.De startet opp prøveprosjektet i januar 2015, og normal produksjon i år med 12 ansatte. Underveis har de fått støtte fra blant andre Norad. Pr. i dag har de kapasitet til å produsere opp mot 400 tonn fisk.– Vi har en sunn økonomi, og hadde det ikke vært for vanskeligstilte fôrleverandører så hadde vi tjent gode penger allerede. Cirka 30 prosent av fôrkostnaden oppstår den siste måneden før fisken slaktes, og det sier seg selv at vi hadde utnyttet vår lille arbeidskapital mye mer effektivt med rimelige betalingsvilkår. I dag betaler vi alt upfront. Det er jo helt katastrofe egentlig, sier han.