DNB Markets forbereder oss på nye valutasjokk

Valutastrateg Magne Østnor snakker om ekstrem følsomhet.

Næringsliv

Det sjokkartede fallet i pundet tok de fleste på sengen sist fredag.Valutastrateg i DNB Markets, Magne Østnor, mener vi må forberede oss på flere valutasjokk («flash crashes»).- Fredagens «flash crash» reiser to viktige spørsmål. For det første er pundet for tiden ekstremt følsomt for ethvert politiske signal om Brexit-forhandlingene eller nye handelsavtaler. For det gjør et valutamarked i endring slike kraftige fall mulige, sier han i en sending på bankens egen nett-TV-kanal.Flere årsaker til fallet ble trukket frem, deriblant såkalte «fat fingers».- Uansett ble fallet angivelig initiert av en stor transaksjon (rundt 200 millioner pund) utført på en tid av dagen der likviditeten er på sitt verste, ifølge kilder valutamagasinet Profit&Loss viser til, fortsetter Østnor.- Rivende utviklingI korte trekk handler fredagens kraftige fall i pundet mest om at valutamarkedet har gått gjennom en rivende utvikling de siste årene. DNB Markets viser til flere punkter.

  • Nesten 80 prosent av all handel gjøres elektronisk (algoritmehandel).
  • Likviditeten er stadig mer fragmentert.
  • Spekulantene utgjør en stadig større del av omsetningen.
  • Bankene er ikke de støtdemperne de pleide å være.
  • Spekulantene har fått anledning til å handle/tilby likviditet i interbankmarkedet.
  • Flere år med ukonvensjonell pengepolitikk øker potensialet for store porteføljeskift.
- Så hva er konsekvensen? Vi må forberede oss på flere «flash crashes». Forrige ukes pundkrakk var en overraskelse når det skjedde, men det var ingen overraskelse at det skjedde, avslutter Østnor.

magne østnor
dnb markets
pund
brexit
storbritannia
Nyheter
Næringsliv
Makro