Lokførerne avgjør om streiken utvides

Fredag blir det klart om lokførerstreiken trappes opp når streikekomiteen møtes for å avgjøre dette. Striden står om utdanningen, som nå uansett ligger an til å bli kortet ned med et halvt år.

Næringsliv

Det er gått nesten en uke siden streiken ble trappet opp, og før fredagens vurdering er 118 lokførere tatt ut. Fra et eventuelt varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut, så effekten vil først komme i starten av neste uke.Særlig på ØstfoldbanenStreiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. De siste ukene har vært preget av fulle busser og lange bilkøer, særlig på innfarten fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer.Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.Enige om å kutte i utdanningenIfølge NRK er lokførerne enige med NSB om å kutte utdanningen ned med ett semester, fra halvannet til ett år. Begge partene sitter i styret for lokførerutdanningen på Norsk jernbaneskole. Forslaget skal vurderes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).Leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund mener det ikke er noe paradoksalt i dette.– Vi har aldri sagt at det må være et og et halvt år eller så og så mange uker. Vi har sagt at det må være en riktig kompetanse, som ivaretar det som gjelder for å kjøre tog, sier Ringdal til NRK.Også utenom ØstlandetStreiken blant lokførerne har først og fremst rammet Østlandet, men noen av togene mellom Oslo og Bergen, samt togene på Vossebanen og i Arnalokalen er også blitt innstilt. Streikeregelverket gjør at NSB ikke kan sette opp alternativ transport i form av busser for tog.NSB oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert via NSBs app og nettsider, ettersom det er endringer fra dag til dag når det gjelder hvilke avganger som er berørt. (©NTB)

nsb
streik
Nyheter
Næringsliv