En dom i Agder lagmannsrett fra 2013 slår fast at Røde Kors har et erstatningskrav på 21 millioner kroner mot de dømte i den omfattende utroskapssaken, der Røde Kors’ tidligere økonomidirektør tildelte byggeoppdrag til sine to brødre, som svindlet organisasjonen for titalls millioner kroner.Kapital avslørte i sin tid saken. Det medførte politietterforskning som endte med at de tre brødrene ble dømt til fengselsstraffer fra fire til seks år i henholdsvis 2004 og 2005, samt erstatningskrav.
Ifølge Finansavisen er pengene ennå ikke betalt. Røde Kors har heller ikke gjort noe de siste tre årene for å drive inn pengene, etter at motparten trakk seg fra forhandlingene.Les også: TV-aksjonen samler inn penger til en pengebinge
Nå forberedes søndagens TV-aksjon der de håper å få inn 230 millioner kroner fra det norske folk mens de allerede sitter på en velfylt kasse på tre milliarder kroner.- Har dere gitt opp å inndrive pengene? Kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum i Røde Kors som stilte opp på Dagsnytt 18 i NRK onsdag, krever at all korrespondanse med Finansavisen foregår pr. epost.- Vi kommer aldri til å gi opp, skriver han tilbake.- Konkret, hva gjøres nå for å drive inn pengene? - Vi har ikke sett noen naturlig anledning til å forfølge dette siden 2013, men vurderer det løpende, skriver Mjærum i en epost til Finansavisen.De tre straffedømte er for lengst ute av fengsel og står oppført i ligningen med null i inntekt og null i formue. Finansavisen kan fortelle at Røde Kors i 2013 tilbød en gjeldssanering mot en tilbakebetalingsplan av en brøkdel av beløpet, men også det strandet.– Hvorfor strandet også det? – De trakk seg fra forhandlingene, svarer Mjærum.