Norsk Industri advarer mot kronesmell

Den lave kronekursen har vært gunstig for norske industribedrifter og har hjulpet Norge gjennom oljenedturen. Men nå advarer Norsk Industri mot å tro at dette fortsetter.

Næringsliv

– Når jeg møter bedrifter, forteller mange meg at de nå satser og investerer på bakgrunn av dagens kurs og at kronen skal holde seg lav i årevis. Da prøver jeg å være tydelig på at dagens kurs kun er til låns. Skulle oljeprisen igjen ta av, vil den nok ta med seg kronen oppover, sier direktør for industripolitikk i NHO-foreningen Knut Sunde til Klassekampen.Den lave oljeprisen har ført til kutt og oppsigelser i oljenæringen, men samtidig har verdien av den norske krona falt. Det har vært særlig gunstig for eksportbedrifter som ikke er knyttet til oljen. Nå er imidlertid oljeprisen på vei opp igjen, og da styrker krona seg. Det får Norsk Industri til å advare mot å legge dagens kronekurs til grunn for langsiktig planlegging.– Dagens nivå kan industrien leve godt med. Bedriftene har ulik smerteterskel for kronekursen, og mange av de store binder valutaen i ett eller to år for å unngå de store svingningene. Likevel er det klart at en svak krone virker smørende på omstillingen, sier Sunde i Norsk Industri. (©NTB)

kronen
norsk industri
Nyheter
Næringsliv
Makro
Industri