Økt opiumsproduksjon

Opiumsproduksjonen i Afghanistan har i år økt med 10 prosent. Gunstig værforhold, økende usikkerhet og en nedgang i den internasjonale støtten til antinarkotika-arbeid er årsaken, opplyser FN.

Foto: Reuters

Opiumsdyrkingen hadde en nedgang i 2015 på grunn av tørke, men har det siste tiåret hatt en sterk økning fyrt opp av Taliban-opprøret. Økningen har ført til en voksende avhengighetskrise til tross for påkostede USA-ledede antinarkotika-programmer.Ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) har opiumsproduksjonen nå steget til 43 prosent.- Dyrkingen har økt med 10 prosent i år sammenlignet med samme tid i fjor, fra 183.000 til 210.000 hektar, forteller antinarkotika-minister Salamat Azimi.Valmuedyrkere i Afghanistan, verdens ledende opiumsprodusent, skattlegges ofte av Taliban, som bruker pengene til å finansiere opprør mot regjeringen og NATO-styrker. (©NTB)