Skiskytter ble steinrik på laks

- 2016 og 2017 blir sterke år for bedriften. Veldig sterke år, sier Knut Frode Eide.

Oppdrettsgründer Knut Frode Eide (57), som også har drevet aktivt med skiskyting - som seg hør og bør når man er fra Hålandsdalen, har nesten 50 års erfaring fra sjømatnæringen. For å styre selskapet i det daglige har han blant annet med seg kona Randi (52) og eldstesønnen Sondre (27), som assisterende daglig leder.Hele familien er involvert når store beslutninger skal tas. Slik har det vært siden begynnelsen. Business over middagsbordet- Vi har fått fire barn, og de har vi hatt med siden oppstart. I starten hadde vi kontor oppe på loftet i privathuset, men i 1996 bygget vi kontor nede på settefiskanlegget i Hålandsdalen, så jeg har hatt bærebag med babyer med meg på jobb, ler Randi Eide, som ikke kjenner til vanlig barselpermisjon.- Sånn er det når man driver en bedrift selv, fortsetter Eide. Hun har jobbet administrativt i selskapet, sammen med ektemannen Knut Frode Eide siden midten av 80-tallet.- Minstejenta vår på ti år sa bare for noen dager siden at «Det er ikke en familiemiddag uten at dere diskuterer firmaet». Hun kan ikke huske en middag hvor vi ikke har diskutert jobb, og slik blir det i ferier også. Ihvertfall nå når de store guttene er blitt veldig engasjert. Det kommer mailer, man får telefoner og man har ideer – og da er det ofte slike ting man diskuterer,sier Randi Eide.Opp og fremEide Fjordbruk kontrollerer totalt ni konsesjoner. I tillegg har selskapet, gjennom to prosjekter i regi av Knut Frode Eides sønner, Sondre og Erlend Eide, søkt på ni såkalte utviklingskonsesjoner, som Fiskeridirektoratet kan tildele selskaper som utvikler ny teknologi for fiskeoppdrett. Sondre Eide jobber som assisterende daglig leder i Eide Fjordbruk, mens Erlend Eide fullfører masterstudier ved NTNU i Trondheim.- Hvilke tanker har dere gjort dere om hvordan norsk oppdrettsnæring skal vokse videre?- Visjonen er å dyrke havet for å øke mulighetene til de fremtidige generasjoner. Følge de mulighetene som ligger i havet, det vet man er ganske stort – at det er snakk om et stort ubenyttet potensial, sier Sondre Eide, mens han manøvrerer farens Range Rover Sport på smale Vestlandsveier til et av de nærliggende oppdrettsanleggene, og fortsetter;- Meg og broderen er offensive. Vi vil opp og frem og prøve nye muligheter, vi er ikke fornøyd slik tingenes tilstand er, men samtidig er vi veldig heldige som har med oss folk med ekstremt lang erfaring også, sier Sondre Eide og kikker i sladrespeilet bak til faren, før han fortsetter:- Slik at vi kan ha fokus på den produksjonen vi har i dag, og få den best mulig til, men samtidig ha en langsiktig visjon og noe å vokse på. Han tror de har en stor fordel ved at to generasjoner driver sammen.- Den eldre garde har ofte mange etablerte begrensninger som bygger på at «har det ikke gått før, vil det ikke gå nå heller», sier Sondre Eide, før faren Knut Frode Eide skyter inn fra baksetet i bilen;- Ja, vi har lagt stein på stein. Vi har drevet sikkert og har ikke hatt noen lån og sånne ting.- Så det å drive med den erfaringen vi har og få den produksjonen vi har optimalisert i dag, men samtidig bringe inn litt unge, kreative tanker som er frie for begrensninger. Det tror jeg blir viktig for tiden fremover, konkluderer Sondre Eide.Dobling- 2015 ble utfordrende, men dere kom dere i mål. Hvordan blir 2016 og 2017?- Det blir sterke år for bedriften. Veldig sterke år, sier Knut Frode Eide.- Ja, men slik som lakseprisene har vært nå så er det ikke godt å vite hva omsetningen vil bli heller. Det er veldig fluktuerende, for å si det mildt. Det er utfordrende og vi er ikke i mål ennå, sier Sondre Eide, og ser bort på faren.- Nei, men vi passerer en halv milliard i omsetning i år, med sterke tall, sier Knut Frode Eide.- Det er fortsatt en kamp, og lenge til nyttår ennå. Så vi må gjøre en god jobb alle sammen, for å komme oss i mål. Det kan snu fort i denne bransjen, det har vi sett før, sier Sondre Eide.Du møter oppdrettsgründer Knut Frode Eide og familien i dagens episode av «Oppdretterne» på www.hegnar.no kl.10.00

VIDAR RUUD