Stor økning i budsjettunderskuddet i USA

Budsjettunderskuddet i USA er i år på 587 milliarder dollar, en økning på 34 prosent sammenlignet med i fjor, opplyser det amerikanske finansdepartementet.

Næringsliv

Beløpet tilsvarer 4.800 milliarder kroner. Finansdepartementet la fram tallene fredag og de er for regnskapsåret 2016, som akkurat er avsluttet.Selv om budsjettunderskuddet kan virke svimlende, er det ifølge analytikere ikke stort nok til å tvinge den handlingslammede Kongressen til å ta grep og handle.Og enn så lenge har gjeld og budsjettunderskudd knapt blitt berørt i valgkampene til presidentkandidatene Donald Trump og Hillary Clinton, som har vært mer opptatt av personangrep enn politiske saker som økonomi.De offisielle tallene som ble lagt fram fredag, viser at den amerikanske regjeringen låner 15 cent av hver dollar den bruker.De offentlige utgiftene i 2016 var på 3.900 milliarder dollar, en økning på nesten 5 prosent sammenlignet med fjoråret. Samtidig var statens inntekter på 3.300 milliarder dollar.Både Hillary Clinton og Donald Trump blir kritisert for ikke å ha konkrete planer for å bedre budsjettet.Økonom Douglas Holtz-Eakin, som er tilknyttet det republikanske partiet, er skeptisk til begge presidentkandidatene.– Det ikke noe lederskap, begge sier «dette ønsker jeg å gjøre». Det de virkelig sier er «jeg har ingen planer om å fikse problemet, ikke i det hele tatt». (©NTB)

budsjettunderskudd
usa
Nyheter
Næringsliv