Vil pålegge bedriftene større ansvar

Høyre vil pålegge bedriftene større ansvar for å bekjempe langtidssykefraværet.

Eivind Yggeseth

Arbeidsgiveren har som hovedregel plikt til å betale sykepenger de første 16 kalenderdagene i arbeidsgiverperioden. Etter det overtar Nav ansvaret. Nå vil Høyre omorganisere hele arbeidsgiverperioden ved betaling av sykelønn, skriver DN. Det kommer frem i partiets førsteutkast til partiprogram foran stortingsvalget i 2017.- Høyre vil styrke arbeidsgivers rolle i å forhindre langtidssykefravær ved å vurdere å forlenge arbeidsgiverperioden uten at den totale kostnaden for arbeidsgiver øker, heter det.Nikolai Astrup, nestleder i Høyres programkomité, er ifølge avisen alvorlig bekymret over langtidssykefraværet i Norge.- Dagens system fungerer ikke godt nok. Forslaget er fornuftig fordi det gir arbeidsgiver flere incentiver til å forebygge langtidsfravær uten at det blir dyrere for dem, sier Astrup, ifølge DN.- Situasjonen er særlig urovekkende fordi vi vet at langtidssykefravær er en vei inn i utenforskap, legger han til.Astrup varsler en kritisk gjennomgåelse av innretningen av ia-avtalen før den fornyes.