WTO-sjefen: Frihandel er ikke problemet

Det er ikke handelsavtaler som har skylden for at så mange arbeidsplasser blir borte i land som USA, mener WTO-sjefen Roberto Azevedo.

Han er i Oslo for å delta på et uformelt møte som har til hensikt å få fart i forhandlingene om en ny internasjonal handelsavtale igjen. Både han og verten, utenriksminister Børge Brende (H), mener økt proteksjonisme blant politikere i USA og Europa ikke er løsningen. Men det er feil diagnose å skylde på frihandel, mener han.– Problemet er ikke handel. Usikkerheten i arbeidsmarkedet har mest å gjøre med ny teknologi, innovasjon og automatisering. Folk minister jobben og økonomiene og samfunnene gjennomgår strukturelle endringer, sa Azevedo på et pressemøte.Han mener frihandel er ansvarlig for mindre enn 20 prosent av jobbene som forsvinner i de rike landene.Han mener problemene i arbeidsmarkedet i rike land først og fremst må løses med nasjonale, politiske tiltak.Brende advarer mot den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps angrep på frihandelsavtalene, som NAFTA.– Debatten i USA er satt på hodet. Når Trump stiller spørsmål ved NAFTA, setter han spørsmål ved robustheten til den amerikanske økonomien og verdensøkonomien. Jeg er svært bekymret for proteksjonismen og populismen, sa Brende. (©NTB)