Ericsson avviser nye korrupsjonsanklager

Det svenske telekomselskapet Ericsson nekter for at de på systematisk vis har sikret seg kontrakter ved å betale bestikkelser.

Ifølge Sveriges Radio betalte Ericsson i 1999 blant annet 2,5 millioner kroner til Costa Ricas daværende president Miguel Ángel Rodríguez for å sikre seg en stor kontrakt i landet.Pengene skal ha blitt betalt via et stråselskap, etablert av et advokatselskap, og pengene ble sluset gjennom tre land før de nådde mottakeren.– Gammel praksisSveriges Radio og Dagens Nyheter har gransket flere tilsvarende saker og konkluderer med at Ericsson helt systematisk benyttet slike metoder for å sikre seg lukrative kontrakter på slutten av 1990-tallet og 2000-tallet.Ericsson benekter dette, men innrømmer utstrakt bruk av såkalte mellommenn, noe de i dag hevder å ha sluttet med.– Vi tilbakeviser de påstander som har framkommet i svenske medier, om at vi på systematisk vis betalte bestikkelser, heter det i en kunngjøring fra selskapet.Da disse avtalene ble inngått for 15-20 år siden, benyttet selskapet et betalingssystem med handelsagenter eller mellommenn, opplyser de videre.– Vanskelig å kontrollere– Systemet viste seg imidlertid å være vanskelig å kontrollere og ble derfor avskaffet alt i 2001. Selskapet fortsatt å benytte handelsagenter på et mer kontrollert sett, men innledet i 2008 arbeidet med å fase ut bruken av slike. I dag har vi kun et fåtall handelsagenter igjen, for eksempel i land der dette er lovmessig påkrevd, heter det videre i kunngjøringen fra Ericsson, som understreker at de har nulltoleranse for korrupsjon.Miguel Ángel Rodríguez benekter via sin advokat overfor Sveriges Radio at han mottok bestikkelse fra Ericsson. (©NTB)


Les også