I løpet av de siste årene har Norge gradvis falt på 
rangeringenØkende utslipp– Aktivisme, ikke forskning
 som organisasjonene Germanwatch og Climate Action Network står bak. Først på 38. plass finner vi Norge i den oppdaterte utgaven av listen.De tre første plassene på listen står imidlertid tomme, siden organisasjonene mener ingen land gjør seg fortjent til medaljeplass. Så Norges 38. plass er reelt sett en 35. plass.Siden i fjor har vi falt to plasser, og den norske innsatsen beskrives som dårlig. Dette er samme karakter som gis til Polen, Bulgaria, Ukraina og USA.– Hovedgrunnen til at Norge kommer dårligere ut, er at utslippene fra oljeindustrien nesten har doblet seg siden 1990, sier Naturvernforbundets leder Silje Lundeberg i en uttalelse.I 2013 havnet Norge på 24. plass i kåringen. I årets rangering, som ble presentert onsdag på klimamøtet i Marokko, ligger Frankrike og Sverige øverst. Danmark ligger på 13. plass.– Rapporten viser at vi har en stor jobb å gjøre i Norge, sier Lundeberg.SV-representant Heikki Eidsvoll Holmås mener rangeringen viser at regjeringen «skulker klimadugnaden».– Det er fullt fortjent at regjeringens klimapolitikk får den dårligste rangeringen noensinne. Mens våre naboland kutter utslipp i stort monn, øker Erna Solberg Norges klimaforurensing, sier Holmås.I fjor økte Norges klimautslipp med 1,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Utslippene lå 3,9 prosent over nivået i 1990.Klima- og miljødepartementet mener imidlertid at rangeringen gir et feilaktig bilde av Norges innsats for å bekjempe klimaendringene.– Dette virker mer som aktivisme enn forskning, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte.– Norge produserer nesten kun fossilfri elektrisitet. Vi har den sterkeste utbyggingen av fornybar energi på rundt 25 år. Likevel får vi dårlig karakter på dette feltet på grunn av målemetoden, legger han til. (©NTB) (©NTB)