Norge vil inn i USA via Canada

I helga reiser kronprinsparet rett vest for å styrke norske muligheter på den andre siden av Atlanterhavet. Et hovedmål med reisen til Canada er å bedre sjansene i USA.

Publisert 6. nov. 2016 kl. 10.13
Oppdatert 6. nov. 2016 klokken 10.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.) og kronprins Haakon - Foto: Scanpix

Markedet i USA er preget av proteksjonisme, med et strengt regime for import av varer. Selv om det offisielle besøket er lagt til Canada, med fullt program og egen agenda der, er det ingen hemmelighet at reisen gjøres i håp om å få innpass også sør for grensa:– Når jeg hører at det å realisere drømmen om USA går via Canada, tror jeg det er veldig mye rett i det. Canada er et marked hvor man kan vise at man er attraktive internasjonalt og faktisk har potensial i Nord-Amerika. USA er et veldig stort marked, og svært attraktivt, sier nærings- og fiskeriminister Monica Mæland (H) til NTB.Med en delegasjon på over 70 personer følger hun kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på reisen.ProgramBesøkets offisielle program går fra mandag til torsdag, men allerede søndag kveld er det duket for middag for spesielt inviterte. Mandag venter offisiell velkomstseremoni, lunsj med generalguvernør David L. Johnston og utstilling og seminar om Arktis, der landene har felles utfordringer.Møteplassene for næringslivsinteressene utover uka er krydret med kulturinnslag, musikk og litteratur, men en spesialvisning av Oscar-nominerte «Kongens nei» i Toronto 8. november blir nok et høydepunkt.Kronprinsparet vil på reisen blant annet delta på næringslivsworkshops om mangfold, medisinsk teknologi og oppstart-initiativer, samt tunnelteknologi.Besøket avsluttes i St. John's med en mottakelse for næringsliv og representanter for provinsmyndigheter. Det offisielle programmet avsluttes tidlig kveld 10. november.ValgutfallMens besøket i Canada pågår avgjøres det hvem som skal bli USAs neste president, Donald Trump eller Hillary Clinton. På det tidspunktet vil kronprinsparet og delegasjonen befinne seg i Toronto, og helt klart følge utviklingen i nabolandet:– Det ingen tvil om at valget i USA, uansett utfall, vil påvirke verdenshandelen, og handelen med Norge, siden begge presidentkandidatene har uttrykt skepsis til frihandelsavtaler. Så har Trump flagget betydelig mer skepsis enn Clinton har gjort. Det gjenstår å se hva som skjer, hvordan utviklingen der kan påvirkes. Dette knytter det seg stor spenning til det, innrømmer Mæland.For kronprinsparet er det kanskje en ekstra liten personlig spenning knyttet til valget, ettersom kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, er i ferd med å flytte til USA. Kronprinsparet har også hatt en del å gjøre med Clintons mann, tidligere president Bill Clinton, på flere arenaer. (©NTB)