Doktorgraden har gjort Tom (52) til mangemillionær

Oppfinner Tom Jacobsen (52) la ikke doktorgraden i skuffen.

NTNU Trondheim.jpg

Tom Jacobsen (52) har utviklet en teknologi som har gjort ham rik, skriver DN. Han tok doktorgrad innen sedimenthåndtering ved NTNU. Avhandlingen skulle vise seg å bli inngangsbilletten til gründersuksessen.– Mange legger vekk doktorgraden og begynner med noe annet. For meg var doktorgraden «spot on», sier Jacobsen til DN.Han var med på å bygge opp GTO Subsea, som senere skulle bli en del av Oceaneering. I 2008 fikk han 50 millioner kroner rett inn på konto da selskapet ble solgt.– Måten jeg lever på og hva jeg gjør, er lite forandret etter det salget, sier han.Senere er kunnskapen og 20 millioner kroner fra forrige gründersukess brukt til løsninger for vannkraftproduksjon. Sedicon har utviklet patenterte løsninger der sedimentene må hentes ut for å unngå slitasje på turbinene.– Det er i høyeste grad risikokapital, men det er ikke mulig å gjøre noe slikt risikofritt. Vi måtte hatt en veldig tålmodig ekstern investor som ville holdt ut frem til vi fikk kontrakten i Ecuador. Vi hadde risikert å måtte stenge ned, sier Jacobsen til DN.