Luftambulansen bekymret over økning i dronesalget

Det ligger trolig mange droner under norske juletrær i år. Luftfartstilsynet og luftambulansen mener det kan by på sikkerhetsproblemer.

Drone av typen Phantom 2 Vision, med kamera. Droner er svært populære blant folk som liker å ta bilder fra høyden, men ikke alle har tillatelsen som trengs til å bevege seg i luftrommet. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Elkjøp melder om en dobling i dronesalget i år sammenlignet med i fjor.Pilot og sikkerhetsrådgiver i Norsk Luftambulanse, Bjarne Ellingsen, sier til TV 2 at han håper de som skaffer seg droner, holder seg innenfor regelverket.– Vi er bekymret for utviklingen med at flere skaffer seg droner fordi det blir flere risikodrivende elementer å ta hensyn til i luftområdet vi opererer i. I vårt arbeid er vi avhengig av å fly lavt ved dårlig vær, og da er vi gjerne i samme luftrom som det flys droner, sier han.Ellingsen forteller at en god grunnregel er å umiddelbart styre dronen ned for landing dersom man hører lyden av et helikopter. Luftfartstilsynet har laget en oversikt over regler og retningslinjer ved bruk av droner for å unngå ulykker.– Dersom en drone treffer et luftfartøy i luften, kan dette føre til stor skade. Vi ser svært alvorlig på slik flyging, sier seksjonssjef i luftfartstilsynet Thomas Hytten. (©NTB)