Lanserer medisinen mot Trump-bølgen

Jens Ulltveit-Moe og Stig Myrseth analyserer.

Om drøye to uker, 20. januar, blir Donald Trump tatt i ed som USAs nye president.Jens-Ulltveit Moe tror ifølge et intervju med Klassekampen at Trump vil dra USA i en klart proteksjonistisk retning.- Trump og Brexit er et resultat av politiske feilgrep fra Demokratene i USA og de to siste presidentene, samt Det konservative partiet i Storbritannia, sier han.Investoren påpeker overfor avisen at landene burde ha sett til Norge for å avbøte de negative konsekvensene av globaliseringen.- Britene og amerikanerne burde ha omfordelt slik vi har gjort i Norge, via en velferdsstat med romslige trygdeordninger og allmenngjøring (av tariffavtaler), ikke ved å innføre handelshindringer, sier han.- Vil ramme NorgeInvesteringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning tror ifølge Klassekampen at Trumps politikk kan ramme Norge hardt.– USA kan komme til å vurdere toll på råoljeimport for å beskytte egen oljeproduksjon. Det vil ramme Norge, men kanskje tjene USA. Alle arbeiderne i skiferoljeproduksjonen vil juble, og det vil bidra til å gjøre USA mindre avhengig av politisk ustabile regimer i Midtøsten, sier han.- Det er et tverrpolitisk ønske i USA om å gjøre landet selvforsynt med energi, føyer Myrseth til.