Ny bredside mot norsk økolaks i EU

Belgia har stoppet salget av økologisk laks fra Norge. Nå ber de andre europeiske land om å gjøre det samme.

VIDAR RUUD
Næringsliv

Saken ble tatt opp på et møte i EUs spesialkomité for landbruk denne uka. Belgia viser til at EUs økologiregelverk ennå ikke er blitt innført i EØS-landene Norge og Island, og at den tillatte overgangsperioden har utløpt for lengst.Det betyr ifølge EU-kommisjonen at norske matvarer ikke kan markedsføres som økologiske i EU.Belgia har nå tatt konsekvensen av dette og oppfordrer andre medlemsland til å gjøre det samme.«Dette skaper en markedsforstyrrelse som kan være skadelig for våre foretak. Umiddelbare tiltak bør gjennomføres for å unngå ytterligere markedsforstyrrelse og for å gjenopprette balansen», skriver belgierne i et notat om saken.Fra før har også enkelte andre land stanset salget av norsk økolaks, deriblant Frankrike.Innføringen av økologiregelverket er blitt sterkt forsinket fordi Norge og Island har ønsket tilpasninger. Disse gjelder spesielt sauehold.Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) skrev i høst et brev til EUs landbrukskommissær Phil Hogan der han varslet at Norge ville gi etter og innføre regelverket uendret.Island har derimot ikke gitt seg, og regelverket kan ikke innføres i Norge før også Island og EU er blitt enige. (©NTB)

belgia
eu
eøs
laks
jon georg dale
norge
Nyheter
Næringsliv