Bra start på året for eurosonen

Det var stabil vekst i eurosonen i januar, samtidig som antall nye jobber steg til det høyeste nivået på ni år.

Det viser en oversikt fra finansinformasjonsselskapet IHS Markit. Spesielt i Irland, Spania og Frankrike ble det skapt mange nye arbeidsplasser.- Ved at jobber skapes i det raskeste tempoet siden finanskrisen, ser det virkelig ut som om virksomheter vurderer ekspansjon, og de virker ikke nevneverdig bekymret for hvordan forretningene vil bli påvirket av den politiske usikkerheten, sier Chris Williamson, sjeføkonom i IHS Markit.I fjerde kvartal i fjor var den økonomiske veksten i eurosonen på 0,5 prosent, noe som regnes som en sunn vekst. Veksten i industrien og tjenestesektoren holdt seg omtrent på samme nivå i januar, og det ligger nå an til en vekst på 0,4 prosent i årets første kvartal. IHS Markit tror på en "robust" vekst i 2017, ikke minst på grunn av bedringen på arbeidsmarkedet.Arbeidsledigheten i de 19 eurolandene har nå falt til 9,6 prosent i snitt, ifølge tall som ble lagt fram tidligere i uken. Det er det laveste nivået siden mai 2009, før Hellas og en rekke andre land ble rammet av gjeldskrise.En bekymring er imidlertid økt inflasjon, som i stor grad skyldes høyere oljepriser. Ekspertene mener også at den politiske usikkerheten rundt blant annet Donald Trump, brexit og valgene i Frankrike og Tyskland, kan ramme oppgangen.(©NTB)