Norsk PMI faller litt tilbake

Men sysselsettingsindeksen stiger, og er nå på det høyeste på to år.

Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) endte på 51,4 i januar, viser tall fra NIMA og Danske Bank.Det mest oppsiktsvekkende er at innkjøpslederne nå melder om økt sysselsetting.- Norsk PMI endte på 51,4 i januar, noe som er marginalt lavere enn i desember. Sysselsettingsindeksen steg denne måneden til 51,5, og er nå på sitt høyeste på over to år, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, i en kommentar.NIMA og Danske Bank mener imidlertid at til tross for den positive nyheten, er det noen skyer i horisonten.- Konjunkturrapporten fra Norsk Industri viser en forventning om fortsatt svak nedgang i sysselsettingen i 2017, dog med noe usikkerhet grunnet usikker utvikling i de ulike delene av industrien, sier Hoberg.DelindekserIfølge meldingen falt ordreindeksen fra 53,1 til 50,6 i januar, og er dermed det som trekker mest ned denne måneden.- Innkjøpslederne erfarer redusert vekst  i ordreinngangen i januar, forårsaket av en markert nedgang innen eksportordre. Forventningene til utviklingen i det internasjonale markedet generelt er noe usikre, sier Hoberg.Delindeksen som angir produksjonsaktivitetetn i norsk industri steg derimot fra 51,5 til 52,1.- Produksjonen i industrien viser økt vekst i januar. Med unntak av november har produksjonen vist stabil vekst siden høsten 2015. Dette skulle indikere at nedgangen i oljerelatert virksomhet grunnet reduserte investeringer er kompensert med økning i øvrige industrisegmenter, fastslår Hoberg.