Rapport åpner for økt kontroll av matbransjen

I en ny rapport åpner Næringsdepartementet for muligheten til å gripe inn overfor konkurranseskadelige handlinger i dagligvarebransjen.

Rapporten kommer i etterkant av striden rundt Rema 1000s bestevenn-avtaler, der enkelte leverandører blir foretrukket fremfor andre. Næringsminister Monica Mæland (H) gjorde det tidligere denne måneden klart at myndighetene ikke kommer til å gripe inn i striden. Samtidig har regjeringen lovet å vurdere en utvidet inngrepshjemmel i konkurranseloven.Rapporten, som ble publisert mandag, konkluderer med at det er mulig å etablere en slik inngrepshjemmel. Det er derimot usikkert om hvor langt en kan gå i å regulerere "handlinger som innebærer å presse gjennom eller tvinge fram fordelaktige avtalevilkår", fordi det kan være i strid med EØS-avtalen.- Vi skal nå vurdere hvilke konkrete forslag som er mulig å sette i verk for å styrke konkurransen, i lys av denne rapporten, sier næringsminister Mæland.Tidligere denne måneden var næringsministeren i møte med Rema 1000-ledelsen, etter at hun hadde anbefalt folk å bytte butikk dersom de er misfornøyde med Rema 1000s nye varetilbud. ga inntrykk. I møtet understreket Mæland at hun ikke oppfordret til boikott. (©NTB)