<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bankstrateg tror Gjedrem kan senke inflasjonsmålet

Gjedrem-utvalgets forslag til endringer i sentralbankloven kan inkludere å kutte inflasjonsmålet fra 2,5 til 2 prosent, tror sjefstrateg i Danske Bank Markets.

    Publisert 14. mars 2017 kl. 06.07
    Oppdatert 14. mars 2017 klokken 06.09
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 175 ord

    Utvalget ledes av tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem og er oppnevnt av Finansdepartementet for å vurdere sentralbankloven og styringen av Norges Bank.Innstrammingen av handlingsreglene for bruk av oljepenger er en av grunnene til at sjefstrateg Jostein Tvedt mener det er på tide å senke inflasjonsmålet, skriver Finansavisen. Da det ble satt til 2,5 prosent i 2001 var innfasing av oljepenger hovedargumentet. Andre inflasjonsmål siktet da mot 2 prosent eller lavere.– For et års tid siden begynte vi å snakke om utsiktene til at inflasjonsmålet ville bli senket. Da hadde Norges Bank sluttet å presentere inflasjonsprognoser som endte på målet og hadde i stedet inflasjon tydelig under målet, sier Tvedt. Selv om han ikke har fått noen konkrete signaler fra Gjedrem-utvalget om at målet kan bli senket, mener han mandatet gjør at det ikke er unaturlig å ta det opp.På spørsmål fra avisen om ikke målet like gjerne kunne vært 2 prosent, svarer sentralbanksjef Øystein Olsen at han tror det også ville gått bra, gitt en fleksibel pengepolitikk, men at «dette har vi ikke tatt stilling til».(©NTB)