Norsk redaktør utestengt fra Russland i fem år

Redaktør Thomas Nilsen i nettavisen The Independent Barents Observer ble onsdag nektet å komme inn i Russland. Han er utestengt fra landet i fem år.

FILE - This is a Saturday, Sept. 17, 2016 file photo of Russian President Vladimir Putin, right, and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov as they speak each other at a CIS (Commonwealth of Independent States, former Soviet republics) summit in Bishkek, Kyrgyzstan. Europe's leaders are not expecting a smooth ride in 2017 following a year marked by political upheaval, terror attacks, unchecked immigration, and a rising military threat from Russia. Britain is suing for divorce, the far-right is on the march, some former Soviet satellites are backsliding even as Russia seeks to expand its influence. (Mikhail Klimentyev/Sputnik, Kremlin Pool Photo, File via AP) Mikhail Klimentyev
Næringsliv

Nilsen var på vei til Murmansk sammen med det danske parlamentets utenrikskomité, da han ble stoppet og tatt til side på grenseovergangen ved Boris Gleb like ved Storskog, melder NRK.Det føderale sikkerhetspolitiet FSB mener at nordmannen er en trussel mot rikets sikkerhet.-Jeg har ikke fått en detaljert begrunnelse, men har fått opplyst fra FSB at jeg som journalist utgjør en fare for rikets sikkerhet i henhold til paragraf 27 i det russiske lovverket om innreise, sier Nilsen.The Independent Barents Observer er liten nettavis med to ansatte som spesialiserer seg på å lage nyhetsjournalistikk fra Barentsområdet og Russland. Avisen publiserer saker både på russisk og engelsk.Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap), mener å se et mønster i utestengelsen av Nilsen, og viser til at både betonggründer Atle Berge og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen også er blitt utestengt.Også Bellona reagerer kraftig og krever at norske myndigheter legger fullt press på Russland for å omgjøre det russiske utvisningsvedtaket.(©NTB)

russland
journalistikk
Nyheter
Næringsliv