Michael Sohn

Økonomiske ledere maner til kamp mot proteksjonisme

Lederne for en rekke internasjonale økonomiske organisasjoner sier de vil kjempe for å forsvare global frihandel og verne den mot proteksjonistiske tendenser.

I en felles erklæring viser de til at veksten i den globale handelen er skuffende, og at de vil gjøre enda mer for å forsvare det internasjonale handelssystemet for å beskytte det mot en proteksjonistisk utvikling.Erklæringen er signert av toppsjefene i Det internasjonale pengefondet (IMF) Christine Lagarde, Verdens handelsorganisasjon (WTO) Roberto Azevedo, og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) Angel Guirra.Også Verdensbanken og FNs arbeidsorganisasjon (ILO) støtter erklæringen, i tillegg til Tysklands statsminister Angela Merkel, som mandag ledet et møte med lederne for verdens fremste finanstopper i Berlin.Trump bekymrerWTO har spådd en vekst på mellom 1,8 og 3,1 prosent i den globale handelen i år. Men bekymringen er spesielt sterkt når det gjelder president Donald Trumps signaler om mer proteksjonisme.Trump har beskrevet WTO som en "katastrofe". Under mandagens møte i Berlin fastslo organisasjonene og Merkel at WTO spiller en sentral rolle i å skape "ny vekst, sysselsetting og utviklingsmuligheter". De lovet også å kjempe mot klimaendringene, et annet felt der det er skapt stor usikkerhet om USAs videre engasjement.– Garanterer velstandOECD-sjefen advarte i forkant av møtet mot handelsrestriksjoner og maner til økt internasjonalt økonomisk samarbeid.–Åpne markeder fortsetter å være garantien for vekst og velstand, sier Angel Guirra til DPA.OECD-sjefen påpeker at den globale økonomien sakte, men sikkert er på vei til å hente seg inn igjen etter finanskrisen.– Av den grunn må trenger vi fokuserte reformer som fremmer vekst og sosial likhet, sier han.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også