Gladmelding fra norsk industri

Et lite fall ødelegger ikke humøret.

Ivan Kverme

Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt fra 54,8 i mars til 54,7 i april, viser tall fra NIMA og Danske Bank.En PMI godt over 50 vitner likevel om fortsatt industrivekst inn i 2. kvartal.- Innkjøpslederne i industrien opplevde god vekst i april også, riktignok med en marginal nedgang fra mars måned. Både produksjons- og ordreindeksene hadde en liten nedgang, men tatt i betraktning at påsken var i april synliggjør dette at veksten fortsetter, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA i en kommentar.Best siden 2013Solid økning i sysselsettingsindeksen, samt en liten økning i delindeksen for leverandørers leveringstid, veide denne måneden opp for tilbakegangen i produksjons- og ordreindeksene.De to sistnevnte ligger nå på hhv. 55,8 og 56,7.- En naturlig forklaring på at flere bedrifter melder om redusert produksjon i april er påsken. Samlet sett betrakter vi det som at veksten fortsetter godt gjennom disse viktige faktorene, oppsummerer Hoberg.For femte måned på rad peker innkjøpssjefsindeksen mot høyere sysselsetting i industrien. Delindeksen for sysselsetting steg fra 52,7 i mars til 54,3 i april, sitt høyeste siden mars 2013.- Det er hele fire år siden vi så en tilsvarende vekst i sysselsettingen. Dette betyr at industrien har tro på at veksten vil fortsette, konkluderer Hoberg.Kraftig lagerfallDelindeksene for ordreinngang og leverandørenes leveringstid støtter begge utviklingen i produksjon og ordreinngang.- Innkjøpslederne erfarte at lageret av innkjøpte varer sank kraftig i april. Indeksen havnet på 47,4 mot 49,3 i mars. Leveringstiden fra leverandørene økte videre i april, til 54,3, noe som er naturlig når etterspørselen øker, forklarer Hoberg.