Foto: Heiko Junge / Scanpix.

Verdens største ubåt seiler langs norskekysten

Verdens største atomubåt Dmitrij Donskoj seiler langs norskekysten på sin ferd til St. Petersburg.

Den 172 meter lange ubåten, som opprinnelig ble bygget for å forsvare Sovjetunionen i et mulig atomangrep, nærmer seg trolig norskekysten, ifølge The Independent Barents Observer.Som den eneste Tyfon-ubåten som fortsatt er i drift, er den på vei for å delta i den russiske marinens parade utenfor St. Petersburg i juli. Den skal seile ut av Kvitsjøen, langs Norges kyst, inn mot Skagerrak og videre inn i Østersjøen før den kommer til St. Petersburg 30. juli.Båten var tidligere utstyrt med 20 missiler og opptil 200 atomstridshoder, men brukes nå kun som en testplattform for den russiske marinen.Ifølge nyhetsbyrået Interfax ankom båten Severomorsk i Murmansk lørdag. Samme dag seilte ubåten videre ut i Barentshavet. Der er uklart om ubåten deretter seilte i nordvestlig retning ved utsiden av norskekysten, eller om den holder kursen i Barentshavet og seiler innom Norskehavet ved utsiden av Nordkapp, før den seiler sørover.– Vi følger naturligvis med på all militær aktivitet, også denne, sier talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, Major Brynjar Stordal til avisa.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også