Handelsbanken venter uendret rente i tre år

Handelsbanken er ute med en «preview» på Norges Banks kommende rentemøte som skal avholdes torsdag i neste uke.

«Vi venter at Norges Bank vil holde renten uendret på 0,5 prosent på det kommende møtet, men at den vil heve rentebanen litt i front, og dermed signalisere en lavere sannsynlighet for et rentekutt i nærmeste fremtid», skriver sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due Andresen i en rapport. Årsaken til at Handelsbanken tror den nye rentebanen vil løftes litt i den korte enden er at realøokonomien virker å være noe sterke enn det Norges Bank så for seg i mars.Due-Andresen viser til at veksten i fastlandsøkonomien var høyere i 1. kvartal enn det Norge Bank hadde ventet, samt bedre enn ventede tall fra Norges Banks regionale rapport.Det som trekker rentebanen ned er lavere enn ventet inflasjon. «Vår gjetning er at den nye rentebanen vil bunne ut på 0,45 prosent mot den tidligere bunnen på 0,4 prosent fra mars-prognosen. Det impliserer at sannsynligheten for ytterligere ett kutt har falt til 20 prosent i juni-prognosen fra 40 prosent i mars», heter det i rapporten til Handelsbanken.Banken tror ikke at Norges Bank vil fjerne muligheten helt for lettelser i rentebanen, og mener at grunnen er den «ikke-trivielle sannsynligheten for å raskt måtte ta et steg tilbake».Handelsbanken mener nedkjølingen i boligmarkedet potensielt kan skape hodepine for banken til høsten, og at sentralbanken kan bli nødt til å redusere rentebanen igjen, hvis boligmarkedet skulle fortsetter å kjøles ned betydelig fortere enn Norges Bank venter, samtidig som inflasjonen svekkes.«Vi tror at Norges Bank vil fortsette å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent de kommende tre årene, og at banken gjentatte ganger vil måtte skyve på forventede renteøkninger, i en situasjon hvor inflasjonen ikke kommer opp mot dens konstant overoptimistiske forventninger».Tror på renteøkning neste årDanske Bank er av en litt annen oppfatning enn Handelsbanken.- Det er på tide å diskutere timingen av den første renteøkningen i Norge, som vi tror vil komme i tredje kvartal neste år, sa sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum i et intervju med Reuters torsdag.Banken mener at veksten i norsk økonomi har vært sterkere enn forventet og derfor gjør det nødvendig med en renteheving neste sommer, ifølge Reuters.Jullum venter at Norges Bank vil eliminere sannsynligheten for ytterligere rentekutt ved det neste rentemøtet.


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker