Historisk IFO blender ikke

DNB Markets lar seg ikke rive med.

I går ble det kjent at den tyske IFO-indeksen for tillit i tysk næringsliv steg til historisk høye nivåer i juni.115,1 er det høyeste nivået siden indeksen startet i 1991.Ifølge Reuters lå konsensus på en nedgang til 114,5, som også er et høyt nivå.Nivået på indeksen peker ifølge DNB Markets mot en BNP-vekst i 2. kvartal på vel fire prosent år over år, noe som i så fall vil være en kraftig oppgang fra den registrerte veksten på 1,7 prosent år over år i 1. kvartal.- Overdrevent sterkMen meglerhuset ser flere grunner til å være forsiktig med å bruke IFO-indeksen som en indikator for BNP-vekst for tiden.- Det siste året har indeksen steget markert, men det er ikke registrert noen lignende oppgang i BNP-veksten. Sammenlignet med produksjonsindeksen i PMI-indeksene, som skal reflektere faktisk produksjonsøkning, fremstår også IFO-en som overdrevent sterk, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i dagens morgenrapport.PMI-indeksen peker ifølge DNB Markets mot en vekst i BNP på 1,8 prosent år over år i 2. kvartal, altså marginalt opp fra 1. kvartal.- Det er særlig nåtidsindeksen i IFO’en som trekker opp, mens fremtidsindeksen har steget mer forsiktig. Og det er fremtidsindeksen som korrelerer best med BNP-veksten, avslutter Aamdal.