Nordmenn vil handle for 105 milliarder i sommer

Shopping - Foto - Scanpix

Nordmenn vil unne seg litt ekstra i juli og august, og Hovedorganisasjonen Virke anslår handel for 105 milliarder ekskl. mva.

- Sommeren er en viktig årstid for mange butikker, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel. Av de 105 milliardene, vil butikker, kiosker og bensinstasjoner i Norge stå for 95 milliarder. Det anslås at nordmenn vil kjøpe varer fra norske og utenlandske nettbutikker for 5 milliarder, bruke 2 milliarder på dagsturer til utlandet og ca 250 millioner på annen handel som foregår utenom utsalgssted. Været en viktig faktorVæret har stor betydning for hvor mye vi handler for om sommeren. Sol og varme gjør at vi bruker kortere tid i butikken, men unner oss litt ekstra god mat og drikke.- Fjorårets sommer var våt mange steder, og handelen økte 2,1 prosent fra året før. Handelshopp Nasjonalt sto varehandelen for 17,2 prosent av den samlede årsomsetningen i juli og august i fjor. - Hyttefolk og turister gjør at noen kommuner får et handelshopp i juli og august. I Moskenes i Nordland, Aurland i Sogn og Fjordane og Hvaler i Østfold kom mer enn 30 prosent av omsetningen i fjor i sommermånedene, sier Stende. Tallene er utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Hovedorganisasjonen Virke.


Les også