EUs Tusk og Japans statsminister bekrefter handelsavtale

EU-landene og Japan bekrefter at de har oppnådd politisk enighet om prinsippene for en økonomisk og strategisk handelsavtale.

European Council President Donald Tusk, left, greets Prime Minister of Japan Shinzo Abe, center, and European Commission Jean-Claude Juncker prior to a meeting at the Europa building in Brussels on Thursday, July 6, 2017. (AP Photo/Francois Walschaerts) Francois Walschaerts
Næringsliv
Japans statsminister Shinzo Abe, EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sa på en pressekonferanse torsdag at partene er enige om prinsippene som skal ligge til grunn for en handelsavtale.– Avtalen sender tydelige signaler, sa Abe.Tusk framholdt at dette er EU og Japans svar på oppfordringer til økt proteksjonisme.– Verden må ikke gå 100 år tilbake i tid til da det var begrenset med frihandel.Frihandelsavtalen mellom Japan og EU, som til sammen har en befolkning på 637 millioner, vil dekke 28 prosent av verdensøkonomien. I en felles uttalelse sier Japan og EU at de vil vise verden at frihandel, med tydelige og gjennomsiktige avtaler, fortsatt er viktig for å fremme økonomisk vekst.Den såkalte EPA-avtalen skal gi Japan bedre adgang for sine biler og elektroniske produkter på det europeiske markedet, mens EU ønsker å komme inn på lukrative japanske markeder for blant annet mat og næringsmidler.Den endelige teksten i handelsavtalen er foreløpig ikke framforhandlet, og forhandlingene om de tekniske detaljene vil kunne pågå lenge. Spesielt toll på biler i EU og toll på ost og andre landbruksprodukter i Japan har vært et vanskelig spørsmål.Partene håper på endelig enighet om avtalen mot utgangen av 2017.– Målet er at avtalen skal tre i kraft tidlig i 2019, sa Juncker under pressekonferansen.(©NTB)