Lynnedslag ødelegger for milliarder

Det er utbetalt i underkant av to milliarder kroner i erstatning som følge av lynnedslag de siste ti årene. 

Foto: Scanpix
Næringsliv

Bare i fjor ble det registrert rundt 90.000 lynnedslag i Norge, opplyser NELFO, landsforeningen i NHO som organiserer elektro-, ekom-, og heisbedrifter.Skader som følge av lynnedslag koster i gjennomsnitt 15.000 kroner. Ettersom juli og august vanligvis er høysesong for lyn og torden, er sjansen for å få en slik regning størst om sommeren.Norge har i tillegg et strømnett som er spesielt sårbart for lynnedslag. Problemene er aller størst i distriktene der kraftlinjene går i lange luftstrekk, skriver landsforeningen.NELFO anbefaler derfor et overspenningsvern – en forsikring som beskytter verdier og viktig data.– Med et godt overspenningsvern er dine verdier og data sikret mot å bli ødelagt av lynnedslag eller feil i høyspentnettet. Overspenning på strøm- eller telenettet kan ødelegge TV, dekoder, ruter, PC, hvitevarer, varmtvannsbereder, telefoner, alarmsystemer og andre apparater som er tilkoblet strøm. Et godt overspenningsvern forhindrer slike skader effektivt, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet i NELFO.Ifølge Sørensen er det viktig å satse på to typer overspenningsvern: Et «grovvern» på strøminntaket og et «finvern» som settes mellom stikkontakten og hvert enkelt apparat.(©NTB)

lyn
NHO
erstatning
Nyheter
Næringsliv