Volkswagen vender tilbake til Iran

Bilprodusenten Volkswagen skal gjenetablere seg i Iran, 17 år etter at sanksjonene drev dem ut.

Iranian President Hassan Rouhani speaks in a conference on combating sand and dust storms, in Tehran, Iran, Monday, July 3, 2017. Iran's president has assailed a major dam project by Turkey involving the Euphrates and the Tigris River, demanding a halt in the construction. (AP Photo/Vahid Salemi) Vahid Salemi
Næringsliv
Det tyske selskapet, som står bak bilmerkene VW, Porsche, Audi, Skoda og Seat, skal fra august igjen selge biler i Iran.– Ved å komme tilbake til Iran, fyller Volkswagen en hvit flekk på det globale bilkartet, sier Anders Sundt Jensen, prosjektleder for Volkswagens Iran-satsing.Ifølge Volkswagen forventer Irans myndigheter at tre millioner iranere vil skaffe seg bil hvert år framover, mot bare én million i året nå.Volkswagen solgte biler i Iran i 50 år, fra 1950-tallet til 2000. Da måtte de trekke seg ut på grunn av de vestlige sanksjonene mot landet.Sanksjonene har blitt lettet etter en avtale om Irans atomprogram i januar 2016, og mange europeiske firma er nå på vei tilbake.Søndag sa det franske oljeselskapet Total at de har inngått en avtale med Iran som er verd 40 milliarder kroner. Avtalen er den største et vestlig selskap har inngått med landet siden sanksjonene ble lettet.(©NTB)